امروزه، دغدغه ی اصلی بسیاری از کاربران لپتاپ های جدید و کامپیوتر های خانگی، کمبود حافظه و فضای ذخیره سازی اطلاعات است. انتخاب حافظه ی مناسب تنها به مقایسه ی قیمت ها و حجم ذخیره سازی مربوط نمیشود. حافظه ای که شما، بسته به انتخابتان، بر روی دستگاه خود قرار می دهید بر عملکردهای مختلف آن دستگاه مانند سرعت، میزان توان مصرفی و سالم ماندن اطلاعات شما تأثیرات متفاوتی میگذارد. درایو های جامد یا همان Solid state drives (SSD) و درایو های سخت یا همان Hard disk drives (HDD) دو گزینه ی اصلی در زمینه ی حافظه و ذخیره سازی اطلاعات تلقی می شوند. اما اگر شما بخواهید یکی از این دو را انتخاب کنید، کدام گزینه برای شما بهتر خواهد بود؟
در این مقاله نگاهی خواهیم داشت به تفاوت های SSD و HDD و مزایا و معایب هر کدام را مورد بررسی قرار می دهیم تا شما بتوانید انتخابی متناسب نیاز خود داشته باشید.

HDD چیست؟
HDD یک وسیله ی ذخیره سازی اطلاعات است که در داخل کامپیوتر های خانگی و بعضی از لپتاپ ها قرار دارد. دیسک های چرخنده ای که درون آن وجود دارند، با استفاده از خاصیت مغناطیسی، اطلاعات را درون حافظه ذخیره می کنند. HDD چندین و چند بازو و ترانسفورماتور دارد که وظیفه ی خوانش و نگارش اطلاعات بر عهده ی آنهاست. نحوه ی عملکرد این نوع حافظه ها، بی شک، شما را یاد صفحه های ضبط قدیمی مانند گرامافون میاندازد. بازو بر روی صفحه حرکت می کند تا اطلاعات نوشته و یا خوانده شوند.
با این حال، HDD ها یک فناوری قدیمی محسوب میشوند. به طور کلی، هزینه ی آنها کمتر است و عموماً برای داده های استفاده می شوند که نیاز به جابهجایی و دسترسی ندارند. مانند تهیه ی نسخه ی پشتیبان از عکس ها، فیلم ها و اطلاعات مهم شخصی. این نوع حافظه ها در اندازه های دو و نیم اینچی ( که بیشتر در لپتاپ ها استفاده می شود ) و سه و نیم اینچی ( که بیشتر در کامپیوتر های خانگی استفاده می شود ) وجود دارند.

SSD چیست؟
در SSD، بر خلاف HDD، تمامی اطلاعات بر روی مدارهای مجتمعی ذخیره سازی می شوند. همین موضوع باعث تفاوت های گسترده ای در حجم فضای ذخیره سازی و کارایی آنها می شود. به دلیل وجود نداشتن دیسک های چرخنده در این نوع حافظه، ابعاد آن ها را می توان تا اندازه ی یک انگشت دست کوچک کرد ( که آن ها را به نام SSD M.2 میشناسیم ) و یا حتی میتوان آنها را به اندازه ی یک تمبر پستی نیز کوچک کرد.
حجم ذخیره سازی اطلاعات در این نوع حافظه با توجه به نیاز شما متغیر است و شما می توانید از آن ها در لپتاپ های نسل جدید و باریک، All-in-one ها و حتی کامپیوترهای خانگی استفاده کنید. سرعت خوانش و نگارش اطلاعات نیز در این نوع حافظه ها به دلیل نبود دیسک ها، بسیار بالاتر از HDD هاست. به همین علت، SSD ها بسیار گران تر از همتای خود می باشند و در حجم های گیگابایتی و ترابایتی به فروش می رسند.
تفاوت سرعت خوانش و نگارش:
یکی از دلایلی که امروزه SSD ها را در بین کاربران کامپیوتر های خانگی و لپتاپ ها مجبوب ساخته، سرعت خوانش و نگارش بالای این حافظههاست. به طور کلی سرعت SSD ها بیشتر از HDD هاست. علت اصلی این موضوع این است که SSD ها اطلاعات را از طریق مدار های الکتریکی ذخیره می کنند و بر خلاف HDD ها نیازی به بازو های فیزیکی برای ذخیره سازی اطلاعات ندارند.
این قابلیت به شما این امکان را می دهد تا مدت زمان کمتری را صرف انتظار برای بالا آمدن برنامه ها و کپی کردن اطلاعات کنید و شاهد تاخیر های متمادی در اجرای برنامه های مختلف نباشید.
یکی دیگر از دلایل سرعت بالای SSD ها، رابط PCIe به کار رفته در آنها میباشد. رابطی که در HDD ها به کار می رود SATA نام دارد که از سرعت انتقال کمتری برخوردارند. چرا که PCIe ها کانال های بیشتری برای انتقال داده دارند.
با این که هیچ کس از بالا بودن سرعت شکایتی نخواهد داشت، در مواردی استفاده از HDD ها معقول تر می باشد. اگر شما اطلاعات ترابایتی زیادی داشته باشید، HDD ها به عنوان یک حافظه ی پایدار و ارزان، گزینه ی بسیار مناسب تری می باشند. چرا که بعضی از اطلاعات شما، مانند عکس ها و فیلم های قدیمی، اطلاعاتی هستند که شما هر روز به آن ها سر نمی زنید و به اصطلاح امروزی، اطلاعات سرد یا Cold data می باشند.
برای این اطلاعات شما نیازی به خرید SSD های گران قیمت با فضای ذخیره سازی بالا نخواهید داشت چرا که HDD ها بهترین گزینه برای این کار می باشند!
تفاوت حجم ها:
وقتی حرف از حجم به میان می آید، SSD ها در حجم های ۱۲۰GB تا ۳۰.۷۲TB در بازار وجود دارند، در حالی که HDD ها تا حجم ۲۰TB در بازار خرید و فروش می شوند. اگر از دیدگاه حجم به قیمت به این حافظه ها نگاه کنیم، HDD ها حافظه های مقرون به صرفه تری می باشند اما با پیشرفت تکنولوژی به زودی شاهد تولید SSD های ارزان تری خواهیم بود که با HDD ها در این زمینه نیز رقابت کنند.
قابل اطمینان بودن:
قابل اطمینان بودن به این معناست که آیا داده ها به صورتی که مدنظر هستند، ذخیره می شوند یا دچار تغییرات می شوند. در این زمینه باز هم به علت وجود نداشتن عوامل فیزیکی، مانند بازوهایی که اطلاعات را در HDD ذخیره می کنند، SSD ها قابل اطمینان تر تلقی می شوند. چرا که کمتر در معرض عواملی مانند حرارت و یا لرزش مستقیم قرار می گیرند. SSD ها به طور کلی برق کمتری مصرف می کنند و عمر طولانی تری خواهند داشت. در حالی که HDD ها به علت وجود دیسک های چرخان، برق بیشتری نیاز دارند و طول عمر کمتری خواهند داشت.
نتیجه گیری:
با توجه به اطلاعاتی که در بالا گفته شد، SSD ها در سرعت خوانش و نگارش، کارایی، طول عمر و حتی ابعاد عملکرد بهتری نسبت به HDD ها دارند و تنها نقطه ضعفی که میتوان به آن اشاره کرد، هزینه ی بالاییست که باید برای خرید یک SSD مناسب پرداخت کنید. با این حال، پیشنهاد ما این است که برای خرید یک حافظه ی مناسب، ابتدا به کاربری خود نگاه کنید و بودجه و نیازهای خود را بهتر از قبل بشناسید و سپس بهترین حافظه را برای سیستم خود انتخاب کنید.