سوکت جدید AM5 شرکت AMD:

AMD از جمله اولین شرکت هایی بود که از رابط PCIe 4.0 در پردازنده ها و مادربردهایی که با این شرکت همراهی می کردند،پشتیبانی کرد. با این حال ، طبق آخرین اطلاعات منتشر شده از هک اخیری که از پایگاه اطلاعات گیگابایت در دسترس واقع شده بود و پیش از این اطلاعات زیادی را تولید کرده بود، AMD از رابط PCIe 5.0 برای مادربردهای سوکت AM5 خود، حداقل در ابتدا ، پشتیبانی نمی کند. با توجه به پیشگام بودن این کمپانی بزرگ که به نوعی بزرگترین رقیب شرکت قدرمند اینتل نیز هست. این خبر شاید یک پسرفت محوری برای این شرکت قلمداد گردد.

نمودار زیر نشان می دهد که AMD سوکت PCIe را در محصول AM5 خود به صورت ۲۸ کاناله طراحی نموده است این کانال ها رابط نسخه PCIe 4.0 را در طراحی خود داشته اند، این رابط که پروتکل استاندارد امروز است. از بین ۲۸ کانال، ۱۶ کانال به اسلات PCI Express برای توسعه و استفاده پردازنده گرافیکی، چهار مورد برای SSD M.2 ، چهار کانال برای استفاده SATA و چهار کانال باقی مانده برای ارتباط چیپست با سوکت اختصاص داده شده است.

PCie 5.0

سوکت AM4 در مقایسه با AM5:

AMD به صورت کاملاً واضح بیان کرده است که وقتی تراشه های Zen 4 در سال آینده عرضه می شود، سوکت AM4 فعلی آن کنار گذاشته می شود. سوکت جدید  که عموماً AM5 نامیده می شود، به طراحی LGA تغییر می کند، جایی که پین ها در سوکت مادربرد قرار دارند و CPU دارای پد های تماس است، برخلاف تنظیمات فعلی که پین های روی CPU قرار دارد. این همان کاری است که اینتل سالهاست انجام می دهد و به غیر از چند نمونه استثنایی مادربرد در گذشته در اکثر پردازنده های خود این طراحی را به کار برده است.

نکته شگفت انگیز این است که AMD در زمینه ارتباطات و در مقایسه با معماری به روز اینتل از این شرکت بزرگ تولید کننده قطعات سخت افزاری عقب افتاده و یا خواهد افتاد. این شرکت فاش کرد که سری پردازنده های جدید Alder Lake اتصال PCIe 5.0 را ارائه می دهند. انتظار می رود که محصول رقیبی با محصول رافائل AMD باشد، مطمئناً از استاندارد ارتباطی جدیدتری برای ارتباطات سریعتر بین دستگاه های استفاده کننده از رابط PCIe برخوردار است.

البته این بدان معنا نیست که اینتل مجبور است تا در طراحی محصولات نوین خود برای ادغام استاندارد PCIe 5.0 استفاده نماید. اینکه تراشه می تواند از PCIe 5.0 پشتیبانی کند به این معنا نیست که مادربرد نیز همینطور خواهد بود. پروتکل جدید Gen5 نیاز به صفحه های ضخیم تری برای سیم کشی بهتر و retimers/redrivers بیشتر برای انتقال سرعت دارد، بنابراین ممکن است پروتکل Gen5 برای برخی محصولات رده بالاتر مانند چیپست های سطح Z اینتل در نظر گرفته شود.

زمان جالبی است که ببینیم AMD و Intel چگونه این وضعیت را مدیریت خواهند کرد و سهم بازار را تا چه اندازه به خود اختصاص خواهند داد.، و جالب خواهد بود که بدانیم چرا AMD فقط از PCIe 4.0 پشتیبانی می کند. خط EPYC جنوا از استاندارد Gen5 پشتیبانی می کند ، بنابراین عجیب است که به نظر می رسد کاربران رایانه شخصی و سازمانی را از این عدم پیشرفت استقبال کنند. 

این در حالی است که با توجه به فاکتور های بیشماری که در زمینه تکنولوژی، اقتصادی و وضعیت کنونی بازار فناوری اطلاعات وجود دارد شاید این سیاست شرکت AMD مثمر ثمر واقع گردد. چرا که اقتصادی بودن یک محصول همیشه باعث پیدا شدن بازار هدف خاص خود خواهد شد. البته این تنها یک حدس یا گمان ساده است.

در صورت تمایل به مطالعه جزییات بیشتر در خصوص سوکت AM5 میتوانید این پیوند را بارگزاری نمایید.