استارلینک و ماجرای این اینترنت عجیب:
وقتی به ایلان ماسک یعنی این کارآفرین میلیاردر فکر می کنید، احتمالاً به شرکت خودروهای الکتریکی او (تسلا) ، پروژه فضایی اش در SpaceX یا فعالیت اخیرش در زمینه رمزارز ها اندیشیده اید. یا اینکه این شخصیت پر حاشیه با جو روگان سیگار می کشید. شاید هم شما فقط او را به عنوان یکی از ثروتمندترین افراد روی زمین می شناسید. ولی در مورد استارلینک حقایق جالبی وجود دارد که دانستن آن خالی از لطف نیست.
چیزی که شاید کمتر با آن آشنا باشید، سرمایه گذاری ماسک موسوم به استارلینک است که قصد دارد با استفاده از شبکه رو به رشد ماهواره های خصوصی که به دور زمین می چرخند ، اتصال اینترنت را به تقریباً همه افراد روی کره زمین بفروشد.
پس از سال ها تحقیق و توسعه در SpaceX و پس از تأمین تقریبا ۸۸۵.۵ میلیون دلار کمک مالی از طرف کمیسیون ارتباطات فدرال در پایان سال ۲۰۲۰، به نظر می رسد پیشرفت استارلینک در سال ۲۰۲۱ در حال افزایش است. در ژانویه، پس از سه سال پرتاب های موفق، این پروژه از مرز ۱۰۰۰ ماهواره که در جو قرار گرفته اند، عبور کرد.
در ماه ژوئن، SpaceX می گوید که این تعداد تقریباً ۱۸۰۰ عدد است. در ماه فوریه، شرکت ماسک افشا کرد که استارلینک به بیش از ۱۰ هزار مشتری خدمات ارائه می دهد. این سرویس در حال گسترش سفارشات بیشتر به مشتریان باالقوه است، زیرا اینترنت پرسرعت به عنوان یکی از اولویت های اصلی زندگی است. حتی دسترسی به اینترنت از سال ۲۰۱۰ توسط بندی به اساسنامه حقوق بشر اضافه شده است.
SpaceX می گوید انتظار دارد استارلینک پاییز امسال به خدمات در سطح جهانی برسد. هر چند در دسترس بودن این شبکه به تأیید مقرراتی بستگی دارد. ماسک در جریان سخنرانی خود در کنگره جهانی موبایل در ژوئن سال جاری، به حضار گفت که Starlink در سراسر جهان به جز قطب های شمالی و جنوبی در دسترس خواهد بود.
سرویس نوپای اینترنتی البته بدون بحث و جدل هم نیست. اعضای جامعه علمی نگرانی هایی را درباره تاثیر ماهواره های مدار پایین استارلینک بر دید آسمان شب مطرح کرده اند. در همین حال ، رقبای اینترنت ماهواره ای از جمله Viasat ، HughesNet ، و Project Kuiper آمازون نیز به پیشرفت استارلینک واکنش نشان داده اند که باعث ایجاد بسیاری از اقدامات نظارتی و تلاش برای کند کردن سرعت ماسک شده است.
استارلینک دقیقا چیست؟
استارلینک از نظر فنی بخشی از پروژه SpaceX است، نام شبکه رو به رشد شرکت فضایی-ماهواره ای و مداری است. توسعه آن شبکه از سال ۲۰۱۵ آغاز شد و اولین نمونه ماهواره ها در سال ۲۰۱۸ به مدار زمین فرستاده شده است.
در سالهای پس از آن، SpaceX بیش از ۱۰۰۰ ماهواره استارلینک را با دهها پرتاب موفق در مدار به کار گرفته است. در ماه ژانویه، برای اولین مأموریت Starlink خود در سال ۲۰۲۱، ماهواره SpaceX 60 را از مرکز فضایی کندی با استفاده از موشک مداری Falcon 9 پرتاب و به مدار زمین فرستاد. پرتاب های بعدی در ۲۶ مه، ۶۰ ماهواره دیگر را در مدار زمین قرار داد. و تعداد کل ماهواره ها را به ۱۷۳۷ رساند. اگرچه برخی از این ماهواره ها نمونه های اولیه یا واحدهای غیر عملیاتی هستند که رویکرد عملیاتی در شبکه ندارند.
آیا استارلینک می تواند اینترنت مورد نیاز یک خانه را تامین کند؟
درست مانند ارائه دهندگان اینترنت ماهواره ای نظیر HughesNet یا Viasat ، Starlink استارلینک نیز می خواهد دسترسی به اینترنت را بفروشد. به ویژه در مناطق روستایی و سایر نقاط جهان که از قبل به پهنای باندی پرسرعت دسترسی ندارند. پس قطعا نیاز های یک خانه یا مجتمع مرتفع خواهد شد.
استارلینک به طور ایده آل برای مناطقی از جهان مناسب است که اتصال آن ها به اینترنت معمولاً با یک چالش همراه بوده است. بدون در نظر گرفتن زیرساخت های سنتی زمینی، این سرویس می تواند اینترنت پرسرعت را به مکانهایی که دسترسی آنها از طریق شبکه های زمینی مشکل است را ارائه دهد.
برای برقراری ارتباط، تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک دیش ماهواره ای کوچک در خانه خود نصب کنید تا سیگنال را دریافت کرده و پهنای باند را به روتر خود منتقل کنید. حتی استارلینک یک نرم افزار برای Android و iOS توسعه داده است که از واقعیت افزوده برای کمک به مشتریان برای انتخاب بهترین مکان و موقعیت برای گیرندگان خود استفاده می کند.
سرویس استارلینک در حال حاضر فقط در مناطق منتخبی از ایالات متحده، کانادا و خارج از کشور این دو کشور در دسترس است، این سرویس در حال حاضر بیش از ۱۰ هزار مشتری دارد و نقشه پوشش با رشد بیشتر ماهواره ها روز به روز گسترش می یابد. سرانجام، متولیان این سرویس امیدوار هستند که کل سیاره زمین را در یک سیگنال قابل استفاده و سریع Wi-Fi قرار دهند.

سرعت اینترنت در این طرح چقدر است؟
وب سایت استارلینک اینگونه بیان کرده است: «کاربران می توانند انتظار داشته باشند که سرعت داده ها بین ۵۰ تا ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه و تاخیر از ۲۰ تا ۴۰ میلی ثانیه در اکثر مکانها در چند ماه آینده متغیر باشد.» همچنین با پرتاب ماهواره های بیشتر، نصب ایستگاه های زمینی بیشتر و بهبود نرم افزار شبکه، سرعت داده ها بیشتر، و تأخیر و زمان کار به طور چشمگیری بهبود می یابد.»
برای این منظور ، ماسک در فوریه توییت کرد که انتظار دارد این سرویس حداکثر سرعت خود را تا پایان سال ۲۰۲۱ به ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه برساند. جان کیم از سایت CNET برای خدمات در خانه خود در کالیفرنیا برای دریافت این سرویس ثبت نام کرد و اخیراً آزمایش آن را در مکان های مختلف را آغاز نمود. در خانه ، او به طور متوسط سرعت بارگیری در حدود ۷۸ مگابیت بر ثانیه و تأخیر در حدود ۳۶ میلی ثانیه داشت. شما می توانید اولین برداشت های او را در ویدیوی ارسال شده در بالا مشاهده کنید.
قیمت سرویس استارلینک چقدر است؟
استارلینک در حال پذیرش پیش سفارش مشتریانی است که قصد پیوستن به برنامه بتای “Better Than Nothing” این کمپانی را دارند. هزینه این سرویس ۹۹ دلار در ماه، به عنوان مالیات و هزینه سرویس است، بعلاوه پرداخت اولیه ۵۰۰ دلار برای دیش ماهواره ای قابل نصب و روتر است که باید در خانه نصب کنید.
گوین شاتول، رئیس شرکت اسپیس ایکس، اخیراً در مجمع فناوری ماهواره ای اظهار داشت که ما برای پروژه استارلینک هیچ برنامه ای برای افزایش سرعت یا قیمت گذاری نداریم، زیرا قصد داریم قیمت خدمات را تا حد ممکن پایین نگه داریم. علاوه بر این، شاتول گفت که او انتظار دارد هزینه اولیه ۵۰۰ دلار دیش ماهواره ای این سرویس در سالهای آینده کاهش یابد.
در قسمت بعدی به بررسی موضوعات دیگری درباره این سرویس خواهیم پرداخت…