استفاده از یک سیستم عامل جدید می تواند بسیار سرگرم کننده باشد. اما اغلب هنگام استفاده از آن شرایطی پیش می آید که موجب سردرگمی کاربر می شود. خصوصاً برای کاربران جدیدی که آشنایی چندانی با سیستم های رایانه ای ندارند. 

برای شما که برای اولین بار به نصب فدورا ۳۴ مبتنی بر هسته لینوکس اقدام نموده اید و قصد دارید پس از نصب فدورا ۳۴ حالت کاری از آن به عنوان یک سیستم عامل برای رایانه خود استفاده کنید، این مقاله می تواند راهنمای اولیه خوبی در وهله پس از نصب فدورا ۳۴ باشد.  اگر شما می خواهید با سیستم عامل  جدید Fedora Linux تازه خود بیشتر حس تعامل داشته باشید، ما مجموعه ای از اقدامات را فراهم کردیم که می بایست پس از نصب این سیستم عامل انجام دهید. برای دانلود این سیستم عامل و مشاهده جزییات بیشتر می توانید به سایت رسمی آن مراجعه نمایید. همچنین می توانید سوالات خود را در انجمن فارسی لینوکس ایران مطرح نمایید.

بروز رسانی پس از نصب فدورا ۳۴

شاید فکر کنید که جدیدترین نسخه Fedora 34 Workstation را نصب کرده اید ، بنابراین سیستم عامل شما پس از نصب فدورا ۳۴ باید به روز باشد. اما هنوز باید اطمینان حاصل کنید که فدورا شما دارای تمام بسته های به روز شده است. زیرا در هر نسخه جدید از سیستم عامل، معمولاً هنوز موارد زیادی وجود دارد که همچنان بهبود می یابند و معمولا بلافاصله پس از نصب فدورا ۳۴ این بروز رسانی ها برای این دسته از بسته ها لحاظ نشده است. برای اجرای به روزرسانی می توانید از ترمینال این سیستم عامل یا نرم افزار GNOME استفاده کنید. اگر می خواهید از طریق ترمینال به روزرسانی را انجام دهید، فقط باید یک ترمینال را باز کنید و دستور زیر را تایپ کنید.

				
					$ sudo dnf update
				
			

اما اگر می خواهید این کار را پس از نصب فدورا با نرم افزار GNOME انجام دهید، برنامه را با انتخاب گزینه ها و سپس یافتن و انتخاب مورد نرم افزار در نوار وظیفه در پایین صفحه، باز کنید. با باز شدن زبانه، Updates را در بالا انتخاب کنید. پس از آن شما فقط بر روی دکمه بارگیری کلیک کنید. ممکن است پس از آن به روزرسانی، مجدداً نیاز به راه اندازی مجدد سیستم عامل داشته باشد و به روزرسانی این مسئله را به شما اعلام خواهد کرد.

تنظیمات سیستمی پس از نصب فدورا ۳۴:

پس از نصب فدورا ۳۴ می توانید از طریق تنظیمات سیستم عامل، مشخصات دستگاه خود را مشاهده و پیکربندی کنید. این موارد شامل مواردی مانند شبکه، صفحه کلید، ماوس، صدا، نمایشگرها و غیره است. می توانید آن را با جست و جو و یا کلیک کردن روی نمایش برنامه ها در نوار وظیفه در پایین پنجره و سپس انتخاب تنظیمات ، اجرا کنید. پس از این مرحله آن را مطابق با نیاز خود پیکربندی کنید.

مخازن اضافی مورد نیاز سیستم عامل:

شاید برخی از بسته های مورد نیاز شما برای نصب در مخزن رسمی سیستم عامل فدورا موجود نباشد. می توانید مخازن نرم افزار را با دستور dnf config-manager اضافه کنید. البته اگر می خواهید علاوه بر مخزن رسمی Fedora ، مخازن دیگری نیز اضافه کنید، مراقب باشید.

				
					$ sudo config-manager --add-repo /etc/yum.repos.d/file_name.repo
				
			

توجه: file_name را با نام پرونده مخزن جایگزین کنید.

برای اینکار نیز راه جایگزینی وجود دارد. شما می توانید از نرم افزار GNOME استفاده کنید. همانطور که در بخش System Update توضیح داده شده است، آن را باز کنید. اکنون نماد «همبرگر» (سه خط افقی) را در بالا سمت راست انتخاب کرده و Software Repositories را انتخاب کنید. با استفاده از گزینه Install می توانید مخازن را از آنجا به لیست سیستم عامل خود اضافه کنید.

نرم افزار GNOME که محل منوی نرم افزار مخازن را نشان می دهد

اکثر افراد RPM Fusion را فعال می کنند. این مخزن شخص ثالث در بین کاربران سیستم عامل بسیار محبوب است. درباره مخازن شخص ثالث می توانید در Fedora Docs مطالعه کنید.

سریعترین لینک و مخزن Delta:

چندین کار وجود دارد که می توانید برای سرعت بخشیدن به زمان بارگیری خود هنگام استفاده از DNF برای به روزرسانی سیستم خود پس از نصب فدورا ۳۴ انجام دهید. شما می توانید برای دسترسی به سریعترین لینک Delta RPM را فعال کنید. /etc/dnf/dnf.conf را با استفاده از ویرایشگر متن، مانند gedit یا nano و حتی ویرایشگر محبوب Vim ویرایش کنید. این مثال برای باز کردن پرونده dnf.conf با nano در ترمینال است.

				
					$ sudo nano /etc/dnf/dnf.conf
				
			

سپس خط زیر را به پرونده dnf.conf خود اضافه کنید. 

				
					fastestmirror=true
deltarpm=true
				
			

برای ذخیره پرونده ctrl + o را فشار دهید سپس ctrl + x را برای خروج از nano فشار دهید.

پلاگین های چند رسانه ای صدا و تصویر:

ممکن است برای نیازهای چندرسانه ای خود به چند افزونه اضافی نیاز داشته باشید. با اجرای این دستور در ترمینال می توانید افزونه های چندرسانه ای مناسب سیستم عامل را نصب کنید.

				
					$ sudo dnf group upgrade --with-optional Multimedia
				
			

لطفاً به مقررات و استانداردهای کشوری که در آن قرار دارید در رابطه با کدک های چندرسانه ای پس از نصب فدورا ۳۴ توجه کنید. البته لازم به ذکر است که در کشور  ما قوانینی از این دست مورد حمایت ارگان های مربوطه نیست. ضمناً می توانید در این باره در مستندات سایت مربوط به سیستم عامل فدورا بخوانید.

تنظیمات و افزونه ها در سیستم عامل فدورا:

سیستم عامل فدورا Workstation با رابط گرافیکی GNOME به عنوان محیط پیش فرض دسکتاپ ارائه می شود. ما می توانیم پیکربندی های مختلفی از GNOME را با استفاده از Tweaks and Extensions مانند تغییر طرح زمینه ، تغییر دکمه ها در پنجره پنجره و موارد دیگر پس از نصب فدورا ۳۴ انجام دهیم. ترمینال خود را باز کرده و برای نصب GNOME Tweaks این دستور را اجرا کنید.

				
					$ sudo dnf install gnome-tweaks
				
			

ترمینال خود را باز کرده و برای نصب GNOME Tweaks این دستور را اجرا کنید.

				
					$ sudo dnf install gnome-extensions-app
				
			

همانند مثال های پیشین برای روش دوم پس از نصب فدورا ۳۴ باید جستجوی نرم افزار GNOME را مطابق فرآیند ذکر شده انجام دهید. هر زمان که می خواهید برنامه های نصب شده را جستجو کنید می توانید همین کار را انجام دهید. سپس پیکربندی را با تنظیمات برگزیده خود با Tweaks and Extensions انجام دهید.

نصب نرم افزار ها پس از نصب فدورا ۳۴:

هنگامی که اولین بار سیستم عامل فدورا را نصب می کنید، چندین برنامه نصب شده را به صورت پیشفرض پیدا خواهید کرد. با استفاده از نرم افزار GNOME می توانید برنامه های دیگری را مطابق نیاز خود اضافه کنید. همان روشی را که قبلاً توضیح داده شد برای باز کردن نرم افزار GNOME انجام دهید. سپس برنامه مورد نظر خود را پیدا کرده ، برنامه را انتخاب کرده و سپس دکمه Install را فشار دهید.

ضمناً می توانید این فرآیند را با ترمینال انجام دهید. در اینجا دستوراتی برای یافتن و نصب برنامه وجود دارد. یکی از دستوراتی که برای جست و جو نرم افزار در محیط ترمینال وجود دارد، دستور زیر است:

				
					$ sudo dnf search application_name
				
			

پس از این دستور، برای نصب نرم افزار دستور زیر را در محیط ترمینال وارد کنید:

				
					$ sudo dnf install application_name
				
			

جمع بندی مقاله اقدامات پس از نصب فدورا ۳۴:

فدورا workStation یک سیستم عامل آسان برای استفاده و قابل تنظیم برای حالت های متنوعی است. کارهای زیادی وجود دارد که می توانید پس از نصب فدورا ۳۴ با توجه به نیاز خود انجام دهید. این مقاله فقط یک راهنمای اجمالی برای اولین قدم های پس از نصب این سیستم عامل است. برای اطلاعات بیشتر می توانید اسناد Fedora را مطالعه کنید. امیدوارم از استفاده از لینوکس فدورا لذت ببرید.